Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.

Justiție și Drepturile Omului

Misiunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

Departamentul Justiție și Drepturile Omului își desfășoară activitatea în trei domenii cruciale pentru realizarea misiunii sale: Abilitarea Juridică, Drepturile Omului și Justiție Penală. 

Sănătate publică

Misiunea departamentului - de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Departamentul oferă susținere și pentru promovarea bunei guvernări în sistemul de sănătate, prin monitorizarea/evaluarea independentă şi neutră a politicilor publice din domeniul sănătăţii şi a serviciilor de sănătate. 

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societăţii deschise, participatorii şi pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituţiilor mass-media din R. Moldova a standardelor democratice de libertate şi independenţă editorială, diversitate şi pluralism, pentru susţinerea democraţiei şi consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Cui îi e frică de George Soros?

Publicația Foreign Policy dedică un lung articol despre George Soros, în contextul referendumului care are loc în această săptămână în Ungaria, și se întreabă cum a ajuns acesta, de la primirea relativ călduroasă de care se bucura la începutul perioadei post-comuniste în Europa, la postura de "baubau" al bătrânului continent.

Unul dintre locurile în care suspiciunea față de Soros este cel mai evidentă este Europa Centrală și de Est. Acolo, Soros nu este foarte diferit de Oglinda lui Erised din Harry Potter, cu singura excepție că, în vreme ce oglindă imaginară îi arătă privitorului ce-și dorește el cel mai mult, Soros reflectă înapoi spre o țară ceea ce urăște ea cel mai mult.

În România, unde șeful partidului de guvernare a declarat că Soros vrea să facă lucruri diabolice, G. Soros nu poate fi de încredere pentru că este ungur. În Ungaria, unde premierul Viktor Orban a fost citat ca declarând că Soros va constitui principala temă a campaniei electorale de anul viitor, el este un trădător. Și pretutindeni [în Europa de Est, se subînțelege - n.trad.] el e un evreu, însuși numele său fiind un memento al antisemitismului profund înrădăcinat în toată regiunea.

Acum, eficiența lui Soros în calitate de baubau al guvernelor conservatoare va fi supusă la încercare, literalmente. Săptămâna aceasta Ungaria ține o "consultare națională", practic un referendum conceput pentru a-l condamna pe Soros și vederile lui privitoare la imigrație. Un chestionar finanțat de guvern va fi pus la dispoziția cetățenilor ungari adulți, care ar trebui să-și exprime prin intermediul lui opiniile referitoare la acest supraviețuitor al Holocaustului de origine ungară.

"George Soros a cumpărat oameni și organizații, iar Bruxelles-ul se află sub influența lui", a declarat Orban într-un interviu radiofonic difuzat vineri, în ajunul consultării. "Ei vor să dărâme gardul, să lase milioane de imigranți în Europa, apoi să-i distribuie folosind un mecanism obligatoriu - și vor să-i pedepsească pe aceia care nu se conformează."

Soros a refuzat să acorde un interviu pentru Foreign Policy, însă purtătoarea de cuvânt a Fundațiilor pentru Societate Deschisă, a pus această reacție adversă pe seama francheții lui Soros. "El este un om care își apără credințele", a declarat Laura Silber pentru FP. "Asta e ceva amenințător, atunci când vorbești public împotriva autocraților și corupției."

Ura față de Soros și vinovăția ce i se atribuie sunt, pentru a împrumuta o expresie de la Karl Marx și Friedrich Engels, o fantomă ce bântuie Europa Centrală și de Est (ECE). Dar cum se face că un miliardar de 87 de ani aflat la mii de kilometrii depărtare a devenit cel mai faimos strigoi al regiunii?

Soros a debutat în activitatea filantropică nu în ECE, ci în Africa de Sud din vremea apartheid-ului, în 1979. Acolo el le-a oferit burse negrilor sud-africani care doreau să se înscrie la Universitatea din Cape Town. Cinci ani mai târziu, în 1984, el și-a inaugurat prima Societate Deschisă din Europa, în Ungaria. Numele fundației a fost inspirat de lucrarea lui Karl Popper "The Open Society and Its Enemies" ["Societatea deschisă și inamicii ei"]. Soros îl întâlnise pe Popper când era student la Școala de Economie din Londra, cu decenii în urmă, și era evident că fusese cucerit în așa măsură de ideologia filozofului încât și-a numit organizația după lucrarea lui.

Soros a înființat o rețea de fundații numite Societate Deschisă în întreaga ECE, în parte și pentru că era îngrijorat de un posibil exod al intelectualilor, conform lui Jan Orlovsky, șeful Societății Deschise din Slovacia, care a discutat cu FP în biroul său din Orașul Vechi al Bratislavei. Soros dorea ca regiunea să fie un loc în care oamenii puteau concepe să rămână - și să rămână în cadrul unor societăți democratice liberale. "ᅡNu vreau ca oamenii să simtă că sunt nevoiți să pleceᅡ", afirmă Orlovsky despre gândirea lui Soros.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul Hotnews.ro.