Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Fundația Soros Moldova sprijină reglementarea managementului medicamentelor neutilizate în gospodării, pentru protecția mediului

 Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Universitatea „Nicolae Testemițanu”, cu suportul Fundației Soros Moldova, a organizat ieri, 11 aprilie 2022, o masă rotundă cu specialiștii din domeniul farmaceuticii pentru o discuție pe marginea nimicirii inofensive a medicamentelor în Republica Moldova, reglementările și practicile altor țări în domeniul managementului medicamentelor neutilizate de populație și necesitatea creării sistemului de colectare și nimicire a medicamentelor neconforme, din gospodăriile locuitorilor Republicii Moldova.
În prezent, în țara noastră este reglementat doar modul de nimicire a medicamentelor neconforme în întreprinderile farmaceutice. În prezent, însă, nu există vreun sistem de colectare a medicamentelor expirate de la locuitorii țării. În rezultat, medicamentele expirate sunt aruncate la gunoi și ajung să polueze apele și solul.
„Pentru că medicamentele aruncate la coșul de gunoi ajung să polueze apa și solul, ceea ce direct influențează sănătatea noastră, dezvoltarea și implementarea cadrului regulator pentru utilizarea sau managementul deșeurilor de medicamente, colectate de la populație, va contribui la diminuarea riscurilor pentru mediu și asupra stării de sănătate a locuitorilor țării noastre”, a declarat Liliana Gherman, directoarea Departamentului Sănătate Publică, Fundația Soros Moldova.
„Este un proiect foarte binevenit, pentru că ne oferă posibilitatea să mobilizăm toată expertiza disponibilă în țară. Este important să venim cu un pachet întreg de reglementări, care să schimbe lucrurile spre bine în contextul siguranței pacienților, securității farmaceutice, dar și protejării mediului”, a spus Zinaida Bezverhni, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.
Masa rotundă cu genericul „Actualități privind managementul medicamentelor neconforme”, la care participă specialiști din sistemul farmaceutic și mediul academic este coordonată de Stela Adauji, șefă a Catedrei de farmacie socială „Vasile Procopișin”, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
În cadrul ședinței au fost inițiate discuții pe marginea raportului „Aspecte actuale privind managementul medicamentelor inutilizabile” prezentat de către Stela Adauji, Vladimir Safta, Mihail Brumărel, Mihail Lupu.