Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

A plecat prietena și colega noastră, doamna Antonina Sârbu

Antonina Sârbu a fost o mare promotoare a activităților pentru îmbunătățirea situației femeilor în țara noastră. Domnia Sa a activat în calitate de directoare a Programelor pentru femei în perioada 1 septembrie 1997 – 15 ianuarie 2003, la Fundația Soros Moldova.
În timpul celor aproape 6 ani, în care Antonina Sârbu a fost parte a echipei Fundației, dumneaei a lucrat la prevenirea cancerului mamar prin instruirea medicilor de familie; la sporirea eficacității dialogului, comunicării, fortificării și colaborării dintre ONG-urile de femei; la monitorizarea și reducerea atitudinii discriminatorii față de femei; la promovarea dialogului privind echitatea genurilor sociale, dar și la stabilirea unui set clar de standarde jurnalistice ale echității sociale dintre femei și bărbați în mass-media.
Este clar că progresul din ultimii ani, în domeniul echității de gen, în Republica Moldova este meritul, într-o proporție foarte mare, și al doamnei Antonina Sârbu.
Antonia Sârbu a fost jurnalistă și scriitoare. A activat în calitate de jurnalistă la mai multe publicații din Republica Moldova, a publicat volumele „Mănăstiri basarabene” (1995), „Colaje”(2006), „Pe muntele Hermon ninge” (2008), „Ultimul dialog” (2016), „Vulpea argintie” și „Constanța Târțău” (2018), iar în 2020, Antonina Sârbu a publicat „Atelierul din Strada Patrice” și „Fiica zetarului”.
Antonina Sârbu s-a născut pe 6 noiembrie 1956 și a decedat la 4 aprilie 2021, în urma complicațiilor provocate de COVID-19.