Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Declarație pe marginea evenimentului de lansare de carte a deputatului Bogdan Țîrdea

Deputatul Bogdan Țîrdea a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă cu puternic iz electoral, o lucrare în care și-a propus să analizeze activitatea societății civile din Moldova. Cu părere de rău, în prezentarea sa, autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care-i vizează formațiunea politică.

În opinia domnului Țîrdea, ar fi reprobabilă susținerea societății civile, a presei independente, a culturii și antreprenoriatului, a oamenilor care protejează drepturile omului, celor care prestează servicii medico-sociale persoanelor cu dizabilități, celor care contribuie la îmbunătățirea învățământului și a multor altor vizionari care de zeci de ani luptă pentru ca Republica Moldova să fie un stat democratic, echitabil și dezvoltat.

În toți acești ani, în care politicienii corupți au subminat continuu statul Republica Moldova, societatea civilă împreună cu oamenii dedicați din toate domeniile au avut un rol fundamental în prevenirea colapsului. Acest lucru se pare că îl deranjează mult pe domnul Bogdan Țîrdea.

Societatea civilă este un actor cheie în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Organizațiile societății civile sunt aliații cetățenilor Moldovei, a celor care muncesc pentru dezvoltarea țării prin dedicație zilnică. Este recunoscut rolul vital al societății civile în limitarea abuzurilor din partea guvernanților și în protecția drepturilor fundamentale ale omului.

Fundația Soros Moldova este una dintre cele mai active organizații neguvernamentale donatoare din Moldova, care de mai bine de 28 de ani este dedicată susținerii Moldovei și a locuitorilor acestei țări.

Fundația este o organizație apolitică și absolut transparentă care își publică rapoartele detaliate anual, cu indicarea tuturor activităților și proiectelor susținute. Chemăm la același nivel de transparență și organizațiile politice care sunt finanțate inclusiv din banii contribuabililor.

Ar fi salutabil efortul intelectual depus de deputații care, pe lângă activitatea prodigioasă legislativă, încearcă să desfășoare și o activitate științifică, dacă aceasta nu ar fi una vădit electorală. Din această cauză, totuși, îi îndemnăm pe cei interesați de activitatea Fundației Soros Moldova, să găsească informația direct pe site-ul Fundației, pentru a nu miza pe intermedierea persoanelor rău-intenționate, motivate de calcule electorale.