Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Discuție publică: Imaginea profesorului în Moldova. Înregistrați-vă acum!

Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC) și Influencers Hub Moldova, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova, vă invita să participați la discuția publică cu genericul Imaginea profesorului în Moldova.

 

În ultimii ani, Republica Moldova se confruntă cu un deficit de cadre didactice fără precedent. Experții din societatea civilă constată că profesia didactică s-a devalorizat, a încetat să mai fie o alternativă atractivă de carieră, inclusiv din cauza imaginii și statutului social al cadrului didactic. Prin politici publice adecvate și efort conjugat al întregii societăți este posibil de redresat situația în domeniu, iar factorii care o agravează pot fi diminuați prin implicarea întregii societăți, contribuind astfel direct la sporirea calității și relevanței educației.

 

Această discuție este precedată de Campania #ProfesoriCuImpact, derulată la începutul anului școlar 2019/2010  cu scopul de a pune în valoare statutul cadrului didactic prin istorii de apreciere, concrete și reale, și a evidenția importanța și rolul unui profesor în formarea generației de mâine.

 

Campania este implementată de către echipa Influencers Hub Moldova, în cadrul COMpEC, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova și poate fi urmărită pe Facebook și Instragram cu ajutorul hashtag-ului menționat anterior, precum și pe pagina de Facebook a fundației.

 

În cadrul discuției publice, participanții vor afla:

  • istoriile personale din anii de școală ale influencerilor de astăzi (prezentatori TV, bloggeri, interpreți muzicali ș. a.).

  • cine sunt profesorii care i-au marcat pe influencerii de astăzi și cine sunt cei care-i educă pe influencerii de mâine.

  • rezultatele campaniei #ProfesoriCuImpact și rezultatele unui sondaj recent privind situația actuală a sistemului educațional și percepția a ceea ce înseamnă ”profesor” în societate.

De asemenea, în timpul evenimentului, participanții vor putea:

  • adresa personal experților întrebările ce îi frământă în legătură cu viața școlii.

  • interacționa cu oameni de succes din diferite domenii și specialiști în educație pentru a face schimb de opinii și experiență.

  • participa la căutarea în comun a unor soluții reciproc avantajoase pentru îmbunătățirea imaginii profesorului, în particular, și a situației sistemului educațional, în general.

Vă invităm să participați la acest eveniment și să contribuiți la discuția lansată, rezultatele căreia vor fi aduse în atenția factorilor de decizie și a întregii comunități interesate de transformările din domeniul educației.

Sunteți așteptați în data de 1 octombrie 2019, începând cu ora 13.30, în Sala Barcelona a Centrului de Conferințe Summit Events. Deoarece numărul locurilor disponibile este limitat, rugăm pe cei interesați să se înregistreze până pe data de 27 septembrie a.c., completând formularul de înregistrare, accesibil aici.

Pentru detalii adiționale, contactați: Ana Corețchi, director al Proiectului de Sprijinire a Educației, e-mail: acoretchi@soros.md