Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Laboratorul de New Media al Fundației Soros Moldova pregătește cea de a 4-a promoție și lansează site-ul nmi.md

De patru ani proiectul New Media Incubator (NMI) al Fundației Soros Moldova, un laborator de experimentare în domeniul video și audio, networking și start-up oferă instruiri și spații de producție pentru tinerii creatori de produse media online. Participanții învață de la cursuri de regie, scenaristică, imagine, sunet și producție până la lecții de marketing și promovare a viitoarelor lor produse media.

Pentru a marca faptul că New Media Incubator este un proiect care dorește să contribuie la diversificarea surselor de informație și creșterea conținutului online-ului moldovenesc pentru mulți ani înainte, Fundația Soros a lansat site-ul nmi.md unde pot fi vizionate și ascultate toate produsele media create în primii trei ani de NMI. „Site-ul este creat în conformitate cu noua identitate vizuală a proiectului, o identitate îndrăzneață și neconvențională, care evocă spiritul NMI orientat spre inovație, experimentare și calitate”, spune Victoria Miron, directoarea Departamentului Mass-Media al Fundației Soros Moldova.

În prezent, la cursurile NMI participă cea de a patra promoție. După ce au parcurs etapa de inițiere teoretică, predată de trainerii NMI, fiecare dintre audienți a avut câte o sesiune personalizată cu toată echipa de traineri pentru a primi sfaturi și recomandări axate strict pe produsul său. Ulterior, audienții au lucrat individual cu fiecare trainer la diferite aspecte ale proiectelor.

„Sunt profund recunoscătoare pentru oportunitatea de a participa în acest proiect. Echipa este super competentă, iar starea de bine este în capul mesei”, spune Olesea Talmazan, una dintre participantele la New Media Incubator din acest an.

În prezent, audienții NMI-2021 sunt la etapa practică, în care lucrează ghidați de trainerii lor la episoadele-pilot. La această etapă audienții însușesc în procesul de producție procedeele și tehnologiile care le-au fost predate la etapa cursurilor teoretice. Ulterior, autorii vor realiza cu forțe proprii episoadele pe care le vor prezenta spre evaluare juriului, iar cele mai bune lucrări vor beneficia de câte un grant pentru dezvoltarea proiectului media.