Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Concurs pentru selectarea a doi experți pentru elaborarea Ghidului succint de drepturile omului pentru poliție

*NOTĂ: Termenul limită a acestui concurs a fost prelungit până pe data de 22 iulie 2019, ora 13:00.

Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros-Moldova (FSM) continuă susținerea eforturilor întreprinse de MAI și IGP din domeniul aplicării standardelor și bunelor practici internaționale din domeniul respectării drepturilor omului în activitățile cotidiene ale organelor de poliție prin implementarea proiectului „Promovarea Activității Polițienești bazate pe Drepturile Omului în Moldova”.

Una din activitățile de bază pe care FSM le implementează în cadrul proiectului împreună cu partenerii este elaborarea unui Ghid Succint de Drepturile Omului pentru Poliție.

Obiectiv Specific

În procesul de implementare a proiectului sus-menționat, Departamentul Justiție și Drepturile Omului al FSM, va selecta doi experţi naționali pentru elaborarea unui Ghid Succint de Drepturile Omului pentru Poliție. Conținutul practic al Ghidului va ajuta polițiștii în întreprinderea acțiunilor începând cu luarea deciziei de reținere și până la eliberarea persoanei. Cadrul normativ departamental, național internațional în vigoare, precum și jurisprudența CtEDO se vor referi la următoarele acțiuni ale colaboratorilor de poliție în cadrul instituției reținerii:

  • Asigurarea eficientă a drepturilor persoanei reținute și plasate în custodia poliției la: asistența din partea unui avocat, informații privind motivele reținerii, păstrarea tăcerii, accesul la informație (actele din dosar), înștiințarea rudelor sau altor persoane, asistență și examinare medicală, interpretare și traducere;
  • Reținerea în stradă (penală și contravențională);
  • Escortarea la Inspectoratul de Poliție sau Inspectoratul de Detenție Provizorie. 

Perioada de implementare: iulie – noiembrie 2019

 Termen-limită de prezentare a ofertelor: 15 iulie 2019, ora 13:00

 Oferta completă poate fi expediată la adresa de e-mail mburduja@soros.md cu mențiunea „expert național, Ghid Succint de Drepturile Omului pentru Poliție.  

Pentru detalii, Vă rugăm să luați legătura cu Victor Munteanu, Director al Departamentului Justiție și Drepturile Omului: vmunteanu@soros.md sau Mihaela Burduja, coordonatoare de program mburduja@soros.md; tel: (+373 22) 270031; fax: (+373 22) 270507.

Este încurajată aplicarea echipelor alcătuite din 2 experți (Conceptul, metodologia de lucru și cuprinsul tentativ al Ghidului vor fi comune).

Anexă:

Termenii de referință