Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Tele-maraton antidiscriminare

În ajunul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Asociaţia Radiodifuzorilor Regionali din R. Moldova organizează campania mediatică naţională antidiscriminare, cu genericul „Suntem diferiţi, suntem egali. Nu discriminării!”. Emisiunea în format „tele-maraton” este difuzată din Studioul Central al Asociaţiei, în emisie directă, în limbile română şi rusă, cu participarea tuturor membrilor Asociaţiei – 17 televiziuni locale şi transmisă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Campania mediatică este organizată în cadrul proiectului „Consolidarea Reţelei Radiodifuzorilor Regionali în producerea de emisiuni cu caracter comunitar şi public” implementat cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Mass Media şi a Guvernului Suediei.

Cu ocazia organizării campaniei mediatice antidiscriminare, Asociaţia lansează public activitatea studioului său central de la Chişinău, creat în cadrul aceluiaşi proiect.

În cadrul tele-maratonului au participat Ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser, Ambasadorul Poloniei, Bogumil Luft, ofiţerul politic al Delegaţiei UE în R. Moldova, Dirk Lorenz, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniul respectării şi promovării drepturilor omului.

Tele-maratonul poate fi vizionat în direct, la www.canalregional.md.

La moment, Asociaţia Radiodifuzorilor Regionali din R. Moldova întruneşte 27 staţii de radio şi de televiziune şi două televiziuni on-line, inclusiv din UTA Gagauz Yeri şi din regiunea transnistreană. Reţeaua a fost constituită în anul 2006, în cadrul programului „Consolidarea Reţelei Radiodifuzorilor Regionali în producerea de programe audiovizuale cu caracter comunitar şi public” ca parte a Proiectului „Asigurarea Bunei Guvernări în Moldova prin Sporirea Participării Publice”, susţinut de Fundaţia Soros-Moldova şi Guvernul Suediei.