Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The goal of the Good Governance department is to enhance transparency, accountability, and efficiency of public authorities.

Our priorities:

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

The department's mission is to promote good governance in the health sector, to contribute to increasing the equitable access of the population to responsive health and social services, and to promote responsible actions for the protection of environment.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

DEPARTMENT'S PRIORITIES

Other initiatives

Education Support Project

Aproape 500 de tineri din Ungheni, Călărași și Nisporeni vor fi ajutați să se angajeze sau să-și deschidă o afacere

Un Serviciu de orientare vocațională pentru aproape 500 de tineri neîncadrați profesional a fost lansat la Ungheni. În cadrul proiectului realizat de Asociația „FĂCLIA”, tinerii din raioanele de Vest ale republicii - Ungheni, Călărași și Nisporeni -, care nu sunt angajați și nu studiază (NEET), vor fi susținuți ca să se încadreze în câmpul muncii. Serviciul de orientare vocațională, care le oferă beneficiarilor servicii complexe de consiliere, formare și integrare profesională, este dezvoltat în cadrul Proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova.

Asociația „FĂCLIA” a prezentat soluții pentru implicarea redusă a tinerilor în antreprenoriat, competitivitatea redusă a întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, discriminarea tinerilor pe bază de vârstă, lipsa motivației de a participa la viața comunității.

Angela Ciocîrlan, directoarea Programului „Muncă decentă pentru TINEri”, Asociația Obștească „FĂCLIA”: „Suntem conștienți că, pentru a atinge obiectivele propuse în cadrul acestui program, este nevoie de conjugarea eforturilor tuturor actorilor cu putere de decizie: autorități, societate civilă, actori socio-economici și tineri. Business InnoHub Ungheni sprijină tinerii antreprenori în inițierea și dezvoltarea afacerilor inovative aici, acasă. În același timp, Serviciul de orientare vocațională, formare și integrare profesională a tinerilor ține de informare, de instruire și de promovarea drepturilor socio-economice ale tinerilor neocupați. Ne dorim ca tinerii din Republica Moldova să aibă abilitățile și cunoștințele necesare pentru a se integra cu succes în societate și în economie”.

La eveniment au participat tineri antreprenori și tineri neocupați, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai organizațiilor partenere, precum și oameni de afaceri din Ungheni, Călărași și Nisporeni.

În cadrul proiectului sunt promovate drepturile economice, sociale și culturale ale tinerilor NEET din Ungheni, Călărași și Nisporeni; sunt organizate activități de sensibilizare și de conștientizare pentru 20 de reprezentanți ai actorilor socio-economici, 30 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile și 3000 de tineri. Totodată, 80 de tineri cu vârsta de 15-18 ani din raioanele menționate vor fi ajutați să-și consolideze capacitățile în sensul reprezentării și participării active în societate și în economie, prin pilotarea Serviciului de orientare vocațională. Valoarea proiectului este de 41.845 de euro.

Maia Lunganu, beneficiară din satul Teșcureni, raionul Ungheni: „Sunt recunoscătoare că am posibilitatea să învăț meseria de bucătar în mod gratuit, în timp scurt și aproape de casă. La început mă îndoiam că această meserie mi se potrivește, dar, după ce am completat testele de orientare profesională, am înțeles că într-adevăr este profesia pe care vreau să o învăț și să o practic. Sper că în curând, după absolvirea cursului, voi reuși să obțin un loc de muncă și să am un venit stabil”.

De asemenea, tinerii din raionale Ungheni, Călărași și Nisporeni au posibilitatea să beneficieze de oportunități de dezvoltare a potențialului lor creativ și antreprenorial, și să obțină capacități/abilități pentru participare activă în circuitul economic, prin Business InoHub Ungheni. Serviciile-cheie sunt: informarea, instruirea, consultanța, mentoratul și coaching-ul, dezvoltate grație Proiectului „Centrul de Suport în Afaceri - Ungheni Hub” (Business InnoHub Ungheni), finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-europene. Astfel, 240 de tineri dețin informații și cunoștințe privind oportunitățile de inițiere și de dezvoltare a afacerilor, au competențe sporite de administrare și dezvoltarea businessului, iar 100 de IMM-uri au acces la servicii de dezvoltare a afacerilor, la tehnologii moderne și inovații, sunt capacitate să acceseze surse de finanțare, să stabilească relații de export și să crească numărul de activități economice competitive. Valoarea proiectului este de 60.000 de euro.

Andrei Grosu, antreprenor din Ungheni: „Afacerea mea este în curs de dezvoltare și Business InnoHub Ungheni este locul în care pot accesa informații despre oportunitățile existente, pot participa la formări și evenimente relevante. În cadrul acestora am avut posibilitatea să cunosc diferiți antreprenori, să comunic cu experți, să adresez întrebări și să primesc răspunsuri. Recent am aplicat la Programul Start pentru Tineri al ODIMM cu un plan de afaceri pentru inițierea unei ferme de iepuri”.

***
Proiectul „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET” este implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Proiectul „Centrul de Suport în Afaceri - Ungheni HUB” este implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA”. Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.