Soros Foundation Moldova (FSM)

Good Governance

The mission of the department is to enhance transparency, accountability, efficiency and effectiveness of government in accordance with the European agenda.

Justice and Human Rights

The Justice and Human Rights Department’s vision of rule of law is built on the solid grounds of a fair, accessible and predictable justice delivery system, which effectively safeguards fundamental human rights.

The Department develops and implements activities in several areas, crucial for the fulfilment of its vision, including Human Rights, Judiciary, Access to Justice, and Criminal Justice.

 


OUR PRIORITIES

Public Health

 

Our mission is to support and contribute to the development and promotion of health policies and practices based on evidence, which promotes human rights, social inclusion, and justice.

The Department also provides support to promote good governance in the health system through independent and neutral monitoring/evaluation of public health policies and health services.

Media Program

Media Department's mission is to contribute to the development of an open, participatory, pluralistic and value-based society in the Republic of Moldova by organizing, supporting and financing activities aimed at encouraging the development of an independent media sector and improving access to information.

 

Other initiatives

Education Support Project

Discuție publică: Imaginea profesorului în Moldova. Înregistrați-vă acum!

Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC) și Influencers Hub Moldova, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova, vă invita să participați la discuția publică cu genericul Imaginea profesorului în Moldova.

 

În ultimii ani, Republica Moldova se confruntă cu un deficit de cadre didactice fără precedent. Experții din societatea civilă constată că profesia didactică s-a devalorizat, a încetat să mai fie o alternativă atractivă de carieră, inclusiv din cauza imaginii și statutului social al cadrului didactic. Prin politici publice adecvate și efort conjugat al întregii societăți este posibil de redresat situația în domeniu, iar factorii care o agravează pot fi diminuați prin implicarea întregii societăți, contribuind astfel direct la sporirea calității și relevanței educației.

 

Această discuție este precedată de Campania #ProfesoriCuImpact, derulată la începutul anului școlar 2019/2010  cu scopul de a pune în valoare statutul cadrului didactic prin istorii de apreciere, concrete și reale, și a evidenția importanța și rolul unui profesor în formarea generației de mâine.

 

Campania este implementată de către echipa Influencers Hub Moldova, în cadrul COMpEC, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova și poate fi urmărită pe Facebook și Instragram cu ajutorul hashtag-ului menționat anterior, precum și pe pagina de Facebook a fundației.

 

În cadrul discuției publice, participanții vor afla:

  • istoriile personale din anii de școală ale influencerilor de astăzi (prezentatori TV, bloggeri, interpreți muzicali ș. a.).

  • cine sunt profesorii care i-au marcat pe influencerii de astăzi și cine sunt cei care-i educă pe influencerii de mâine.

  • rezultatele campaniei #ProfesoriCuImpact și rezultatele unui sondaj recent privind situația actuală a sistemului educațional și percepția a ceea ce înseamnă ”profesor” în societate.

De asemenea, în timpul evenimentului, participanții vor putea:

  • adresa personal experților întrebările ce îi frământă în legătură cu viața școlii.

  • interacționa cu oameni de succes din diferite domenii și specialiști în educație pentru a face schimb de opinii și experiență.

  • participa la căutarea în comun a unor soluții reciproc avantajoase pentru îmbunătățirea imaginii profesorului, în particular, și a situației sistemului educațional, în general.

Vă invităm să participați la acest eveniment și să contribuiți la discuția lansată, rezultatele căreia vor fi aduse în atenția factorilor de decizie și a întregii comunități interesate de transformările din domeniul educației.

Sunteți așteptați în data de 1 octombrie 2019, începând cu ora 13.30, în Sala Barcelona a Centrului de Conferințe Summit Events. Deoarece numărul locurilor disponibile este limitat, rugăm pe cei interesați să se înregistreze până pe data de 27 septembrie a.c., completând formularul de înregistrare, accesibil aici.

Pentru detalii adiționale, contactați: Ana Corețchi, director al Proiectului de Sprijinire a Educației, e-mail: acoretchi@soros.md