Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea Departamentului este să sporească transparența, responsabilitatea, eficiența autorităților publice.
 
PRIORITĂȚILE DEPARTAMENTULUI

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

Misiunea departamentului este să promoveze buna guvernare în sectorul sănătății, să contribuie la sporirea accesului echitabil al populației la servicii de sănătate șI sociale care răspund nevoilor acestora, și să promoveze acțiuni responsabile pentru protecția mediului.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

George Soros

 

NEW YORK, 21/06/2019: George Soros, președintele și fondatorul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, a acceptat, vineri, 21 iunie 2019 prestigiosul premiu Joseph A. Schumpeter pentru realizări inovatoare în domeniul afacerilor, economiei și politicilor economice, în cadrul ceremoniei organizate de Banca Națională a Austriei, în Viena.

Premiul a fost acordat de către Ewald Nowotny, guvernatorul băncii și președintele Societății Vieneze Schumpeter, care a omagiat ”angajamentul lui Soros pentru libertate și promovarea căutării de cunoștințe”.

”Suntem onorați să-i acordăm lui George Soros Premiul Schumpeter pentru eforturile lui de a face lumea mai deschisă, mai dreaptă și mai echitabilă pentru toți", a menționat Ewald Nowotny.

Printre persoanele care au primit acest Premiu în trecut, în memoria economistului austriac Joseph Schumpeter, se numără și Helmut Kohl, pe Vaclav Klaus, pe Romano Prodi și pe Mario Draghi.

Premiul este acordat anual de către Societatea Schumpeter și finanțat de Fondul pentru Relații Internaționale Helmut Zilk din Viena.

Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai de succes investitori ai lumii, George Soros este cunoscut și pentru realizările lui filantropice, fiind fondatorul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, cel mai mare finanțator privat în domeniul drepturilor omului și a grupurilor societății civile, precum și co-fondatorul Universității Central Europene (CEU), care în prezent are peste 1 400 de studenți din întreaga lume.

În luna septembrie, CEU își va începe activitate în incinta unui nou campus situat la Viena, după ce a fost forțată să plece din Budapesta de către guvernul primului ministru maghiar Viktor Orban.

”Este o mare onoare să primesc acest premiu, pentru că am fost mereu un mare admirator al gândirii lui Schumpeter”, a menționat George Soros. "Sunt de asemenea impresionat să fiu primit atât de călduros la Viena, care a devenit noua casă a Universității Central Europene. Am încredere că CEU, cu orientarea sa spre științele sociale, va contribui la marea viață intelectuală a acestui oraș, în tradiția lui Schumpeter și a multor altora", a conchis Soros.

 

***

 

George Soros s-a născut în 1930 în Budapesta, Ungaria. A emigrat în 1947 în Marea Britanie, unde a absolvit London School of Economics. În 1956 a emigrat în SUA, unde a început să acumuleze o mare avere printr-un fond internațional de investiții, înființat și condus de el. Fiind student la London School of Economics, a făcut cunoștință cu lucrările lui Karl Popper, care i-au influențat gândirea, iar mai târziu activitățile sale filantropice. Citește aici opinia lui George Soros despre societatea deschisă.

George Soros este fondatorul și președintele Open Society – o rețea de fundații, parteneri și proiecte din peste o sută de țări. Angajamentul său față de ideea unei societăți deschise – unde drepturile sunt respectate, guvernul este responsabil și nimeni nu deține monopolul asupra adevărului – diferențiază Fundațiile pentru o Societate Deschisă de orice alte eforturi filantropice private.

El și-a început activitatea filantropică în 1979, oferind burse persoanelor de culoare din Africa de Sud, aflate sub apartheid. În anii 1980, a ajutat la subminarea comunismului din Blocul Estic, furnizând copiatoare pentru a reproduce textele interzise și susținând schimburile culturale cu Occidentul.

După căderea Zidului Berlinului, el a creat Universitatea Central Europeană pentru a promova gândirea critică. Și-a extins activitățile filantropice în Statele Unite, Africa și Asia, iar Fundațiile pentru o Societate Deschisă au susținut parajurişti și avocați care să reprezinte mii de persoane deținute illegal, uneori ani întregi, fără a fi reprezentați legal.

George Soros a sprijinit cel mai conjugat efort din istorie de integrare în societate a persoanelor de origine rromă din Europa. Fundațiile au oferit burse pre-universitare și universitare pentru mii de studenți, inclusiv tineri de origine rromă, refugiați din zonele de conflicte armate, și tineri din grupuri social-vulnerabile.

G. Soros a ajutat la crearea unui sistem internațional, care să ofere transparență și responsabilitate industriilor de extracție a resurselor naturale, ale căror practici de a oferi recompense tiranilor locali au alimentat cele mai grave tulburări politice și violențe atroce. El a susținut organizații independente, precum Global Witness, International Crisis Group, European Council on Foreign Relations și Institute for New Economic Thinking.

„Succesul meu pe piețele financiare mi-a oferit un grad mai mare de independență decât majorității persoanelor”, a scris George Soros la un moment dat. „Acest lucru îmi permite să iau poziție față de diverse chestiuni controversate: de fapt, sunt obligat să o fac, deoarece alții nu pot”.

Pentru mai multe informații despre activitățile lui George Soros realizate în afara Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, vizitați www.georgesoros.com.